Via doen naar “niets doen”.

Lichaam en geest zijn één. Voor een goede meditatiebeoefening is het noodzakelijk om ook een goede lichaamshouding te hebben. Zit u b.v. met een verkrampt lichaam, dan zal u ook met een verkrampte geest zitten en omgekeerd. Om de Stilte te ervaren is er ruimte nodig en een open geest. Hierbij is het zeer behulpzaam, zo niet noodzakelijk om ook ruimte te geven in uw lichaam. En als uw hoofd vol gedachtes zit kan het zeer behulpzaam zijn als u deze energie (Shen) naar beneden kan brengen (Jing). Dit zijn maar een 3-tal voorbeelden waarom het in de zen-beoefening zo belangrijk is om niet uitsluitend zittend te mediteren maar ook het lichaam aan te spreken.

Elke vrijdagochtend is het mogelijk om een half uur Qigong (Chinese bewegingsleer) en een half uur Zazen (zitmeditatie) te doen in de Dharmatoevlucht, waarna er gelegenheid is om onder het genot van een kopje thee uit te wisselen over dit aspect van de zenbeoefening.

Bij deze Qigong staat zachtheid, aarden, stabiliteit, openen, lichaamsbesef en verstilling centraal waarbij de oefeningen ten dienste staan aan de meditatie.

Elke vrijdagochtend:
09.45 – 10.00 uur inloop
10.00 – 10.30 uur Qigong
10.30 – 11.00 uur Zazen
11.00 – 11.30 uur thee met mogelijkheid tot uitwisseling

Locatie: Dharmatoevlucht – Amersfoortseweg 1 Apeldoorn
Begeleider: Sandra (meditatiegroep Eefde)
Bijdrage: naar Dana (kijk hier voor meer informatie)

Deze ochtend is open voor iedereen die een introductie heeft gehad of op andere wijze reeds bekend is met de zen-beoefening, zoals vormgegeven binnen de OBC. (o.a. Dharmatoevlucht, Meditatiegroep Eefde, Utrecht of Groningen). Bent u nog niet bekend, dan is deelname mogelijk na het volgen van een introductie. Deze introductie is mogelijk om in Eefde of in Apeldoorn te volgen.
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden in Eefde.
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden in Apeldoorn.

In onderstaand filmpje geeft Eerw. Baldwin antwoord aan Juglen Zwaan over de vraag hoe we kunnen stoppen met denken. In zijn uitleg legt hij de invloed van het lichaam op de gedachtes uit.

Op deze pagina vindt u informatie over de Qigong ochtenden die er zijn geweest en welke oefeningen en meditatie inleiding er gegeven is.