Als zen-beoefenaar is dit misschien wel de belangrijkste vraag die we onszelf kunnen stellen:
Wie ben ik?

Ben ik mijn gedachtes?
Ik kan net zo makkelijk denken dat ik links af ga dan rechts af. En weet jij nog wat je een half uur geleden voor gedachtes had? Ben jij dat wat zo veranderlijk is?
Wie ben ik wel?

Ben ik mijn emoties?
Emoties hebben vaak als basis een gedachte. Of komen voort uit een fysieke reactie van het lichaam. Maar ben jij daarmee je emotie? Emoties komen en gaan. Kom en ga jij ook?
Wie ben ik wel?

Ben ik mijn lichaam?
Dat is al een lastiger vraag, want we zijn gewend om ons te identificeren met ons lichaam. Maar ook ons lichaam vernieuwd zich continue, iedere 16 jaar is je lichaam compleet vernieuwd. Ben jij dan elke 16 jaar een compleet nieuw persoon?
Wie ben ik wel?

Begin je te ontdekken dat jij niet je veranderlijke, onbestendige zelf kan zijn?

Maar wie ben jij dan wel?

Er is ook “iets in jou” wat niet komt en gaat. Wat altijd aanwezig is, ongeacht de omstandigheid, ongeacht of jij er gewaar van bent of niet.
De uitnodiging in de meditatie is om dat te gaan zien.
Niet door er naar te zoeken. Als je het gaat zoeken zal je er achteraan blijven rennen zonder het ooit te vangen. Om als je moe bent van het rennen er achter te komen dat je het al die tijd al met je mee droeg.

Je kan het in de meditatie gaan ervaren door je niet meer bezig te houden met alle veranderlijke ervaringen veroorzaakt door gedachtes, emoties, gevoelens e.d. Door telkens als je opmerkt dat je geest meegezogen wordt in een gedachte weer terug te keren naar dit moment. Naar je adem, naar de ervaring van je lichaam, naar het luisteren van de Stilte. Zonder dat weer als een activiteit te gaan benaderen. Zit vrij van iedere vorm van gehechtheid of dualiteit. Alles komt en gaat en wat overblijft ben Jij.

Wij beoefenen Shikantaza. Shikantaza is de praktijk van zitmeditatie in de meest eenvoudige vorm: objectloos, techniekloos, in totale overgave, geconcentreerd op dit zitten met ene compleet alerte en beschikbare geest.
Er is een bekende spreuk van Zenmeester Dogen:

Het boeddhisme bestuderen is jezelf bestuderen, jezelf bestuderen is jezelf vergeten, jezelf vergeten is het loslaten van (de identificatie met) lichaam en geest en verlicht worden door de tienduizend dingen.

Zit zonder aandacht te besteden aan je innerlijke, vergankelijke wereld. Zit in Stilte. En je zal ineens kunnen zien wie jij bent. Ik ben. Niet meer dan dat. Ik ben!

-Sandra, 23-08-2018-


Qigong

(01) Zwaaiende armen
(01) Vallende armen
(03) Qi verzamelen
(05) Zon komt op, maan gaat onder
(05) Cheng Hsin – opzij stappen beweging
(10) Cheng Hsin – opzij stappen met tweetallen
(03) Wuji