We hebben net een oefening gedaan waarbij we ons moesten overgeven aan de ander, geheel vertrouwen op zijn/haar ogen. En hoe meer ontspannen je daarbij zelf bent, hoe makkelijker het volgen gaat en de ander jouw kan volgen, hoe meer éénheid er is.

Zo is het ook in de meditatie. Een belangrijk aspect van de meditatie is het je hieraan kunnen overgeven, zowel fysiek als mentaal. Daarom is het noodzakelijk om met een ontspannen, zacht lichaam te zitten. En om je fysiek over te geven aan het feit dat we het komende half uur hier stil op ons kussen of bankje zitten.

Overgave betekent niet langer scheiden wat al één geheel is. Overgave betekent: het loslaten van de scheiding. Als er sprake is van conflict, laat de scheiding dan los. Om dat te doen moeten we bereid zijn om voorkeur en afkeer los te laten. Vertrouw erop dat je niets hoeft te doen. In dat diepe vertrouwen klinkt de boodschap: ja, pak niks beet, wees geduldig, blijf zitten en neem waar hoe de wereld is als je hem niet vast wilt pakken. Daarvoor is vertrouwen nodig. Vertrouwen dat jij niet de wereld hoeft te controleren of te sturen.
Ons ‘grijpen naar’ is nu juist wat uit elkaar haalt en opsplitst wat één geheel is. Laat dat grijpen en vastpakken achterwege. Aanvaard wat er hier en nu is, en dat zal je de weg wijzen. Wegduwen of vasthouden ‒ dat is geen overgave. Vergeet het niet; overgave wil zeggen: niet langer scheiden wat toch al een geheel vormt.

Eerw. Daishin zegt hierover: In die overgave die vol van vertrouwen zal je gaan ontdekken dat jij verbonden bent met de wereld om je heen. Sterker nog, je zal gaan ervaren dat de wereld om je heen en jij één zijn. Misschien klinkt dit voor jou als iets wat jij nu nog niet kan, dat je daarvoor eerst nog langer moet mediteren. Maar daarbij zeg je eigenlijk dat verlichting iets is wat in de toekomst en buiten jou ligt.

We kunnen dit moment, de ervaring van onszelf zoals die is, tegemoet treden met een open hart en geest, dus met een houding van vrede, met acceptatie. En ook met een houding van stilte, een niet beoordelen of veroordelen van wat is, en niet onszelf ervan afleiden door middel van een verhaal of beeld. En we kunnen het tegemoet treden met vreugde door gewoon in hoofd en lijf te verzachten en vriendelijk te worden. Dus we kunnen dit moment tegemoet treden vanuit verlichting, vanuit een ontwaakt zijn. Dit is een zichzelf versterkend  proces: hoe meer en vaker we dit doen, hoe makkelijker het wordt. Het maakt uiteindelijk elk moment een moment van beoefening én een moment van verlichting. En dat moment is altijd hier, altijd nu. Dan is er geen wachten meer op straks of op een betere toekomst. Het is dit moment van leven volledig benutten en dus volledig leven.”

Vertrouw erop dat de energie van de meditatie zijn werk zal doen. Geef jezelf over aan deze meditatie. Wat heb je te verliezen?


Qigong
(01) Wuji
(15) Qi-bal serie
(10) 2-tallen volgen
(01) Wuji