Op de papierrol achter mij is een afbeelding te zien van Kanzeon.
Kanzeon wordt in het Chinees Kuan Yin genoemd en in het Sanskriet Avalokitesvara. Deze Boeddha symboliseert mededogen. Het mededogen naar onszelf en naar de wereld om ons heen .

Kanzeon neemt een belangrijke plaats in, in onze meditatiebeoefening.
In de avondceremonie zingen we bijvoorbeeld: “Hier is Kanzeon, die het wezen van groot mededogen is.” En in de Sutra van Avalotikesvara wordt de hulp van Kanzeon gevraagd bij talrijke problemen die we in het leven tegen kunnen komen.

Mededogen omvat empathie, waarbij iemand meevoelt met het lijden van een ander, en de wens om het lijden te verminderen.
Het Thaise woord voor mededogen is Karuna, een woord dat je gebruikt als je iemand iets geeft, zoals wij alstublieft zeggen.

De Dalai Lama verwoorde het als volgt: “Als je wilt weten wat mededogen is, kijk dan diep in de ogen van een moeder die haar zieke en koortsige kind wiegt.”
Karuna of mededogen geef je niet alleen aan de ander, voordat je het aan de ander kunt geven zal je het eerst aan jezelf moeten geven.

We vinden mededogen hier, in het ervaren en accepteren van hoe de dingen nu binnen en buiten jou zijn en niet ergens anders of op een andere tijd. En niet alleen dat, we vinden ook diepe vrede en stilte in dit hier en nu.

Vaak ervaren we dat niet zo maar dat ligt niet aan de werkelijkheid van dit moment maar aan het feit dat we met onze aandacht in verhalen, beelden, meningen en oordelen over die werkelijkheid zitten. Laat dat allemaal gaan en breng je aandacht naar de directe ervaring van wat werkelijk is.

Kijk zonder oordeel naar wat er in je op komt of wat er van buitenaf binnenkomt. Kijk er naar zonder dat je wil dat het anders is.

Moge alle mensen mededogen in hun hart dragen, voor zichzelf en de ander.

-Sandra Westhoff, 2-10-2016-