Iedere keer als je begint met de meditatie is het goed om eerst even contact te maken met je lichaam. Hoe zit je nu? Zit je rechtop? Zit je stevig verbonden met de aarde?
Zijn je duimen zacht tegen elkaar aan? Hierdoor kunnen je schouders zich meer ontspannen.
Heb je een lichte glimlach? Hierdoor kan je buik zacht worden.
Wordt steeds zachter en open iedere cel in je lichaam.

Ga nu met je aandacht naar je buik, observeer hoe je adem je buik beweegt, alleen observeren, niet sturen. De buik is een erg belangrijk gebied. Vanuit de Chinese geneeskunde met de Qigong gezien ligt hier een belangrijk energie opslagpunt; de Dantian van waaruit we elke beweging maken.

Maar ook in het boeddhisme wordt de buik gezien als een belangrijk gebied. Hij wordt niet voor niets de jade-tempel genoemd en de Dantian wordt hierbij aangeduid als Tanden. Volgens de Yogācāra traditie huist er in het bindweefsel van de buik het Ālaya-vijñāna of verzamelbewustzijn. De effecten van vroegere ervaringen worden als zaden gezien die in ons verzamelbewustzijn liggen te wachten totdat een nieuwe ervaring zich voordoet die een of meerdere van die zaden doet ontkiemen waardoor de in de zaden opgeslagen spanningen zich mengen bij de spanningen die de huidige ervaring voortbrengt. Door je lichaam, en met name je buik te verzachten kan ook het bindweefsel zich openen en kan het oude karma vrijkomen. Hierdoor werkt de Qigong en de meditatie zuiverend op zowel fysiek als mentaal vlak.

We hebben onze handen voor onze buik in de vorm van een diamant en dat is niet voor niets. De buik wordt ook wel de de jade-tempel genoemd. Stel je voor dat er in de jade-tempel een kleine boeddha woont, jouw boeddha. Zorg hier goed voor! In de jade-tempel is de Stilte voelbaar. Het is dan ook behulpzaam om in de meditatie, op het moment dat je opmerkt dat je in een verhaallijn zit je aandacht te verleggen naar je buik, naar jouw kleine boeddha.

Zit hier met een open, ontspannen lichaam en ervaar de Stilte in de jade-tempel. Je bent hier veilig, je hoeft niets meer vast te houden. Geef je geheel over aan dit moment. Duik in de Leegte en ervaar hoe Vol deze is van een diepe gelukzaligheid.

Qigong:
(09) 9-parel Qigong
(04) Draaien van de maan
(04) Wolkenhanden
(01) Draaien van de maan
(02) Zhan Zhuang – metaal
(01) Wuji met handen in Zazen houding
(05) Buigingen
(01) Wuji met handen in Zazen houding