Het afgelopen jaar hebben we verschillende aspecten van de beoefening samen onderzocht en kunnen ervaren in ons lichaam. Op deze laatste Qigongochtend wil ik graag een korte samenvatting geven van deze thema’s;

Aarden: Zit als een berg. Stevig verbonden met het kussen, bankje of stoel en in contact met de vloer en aarde.

Stabiliteit: Zit goed uitgelijnd, je kruin verbonden met de hemel, je nek en rug in een ontspannen, rechte lijn.

Zachtheid: Zit met een zacht lichaam. Een lichte glimlach geeft een zachte buik en zachtheid in je denken. Je duimen ligt tegen elkaar zorgt dat de energie goed rond kan stromen en dat je schouders zich kunnen ontspannen.

Stilte: Luister naar de Stilte. De Stilte tussen deze woorden. De Stilte onder deze woorden. De Stilte onder je gedachtes. De Stilte die waarneembaar is in je lichaam.

Gewaarzijn: Wees gewaar. Observeer met een open blik alles wat zich aandient. Zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Wees alleen gewaar.

Overgave: Geef je geheel over aan deze meditatie. Je hoeft niets te controleren of te sturen. Je hoeft niet te denken maar ook niet niet-denken. Je hoeft je niet te ontspannen, maar je ook niet in te spannen. Je hoeft helemaal niets te doen en de overgave in dit moment is het resultaat.

Acceptatie: Pas als je het huidige moment volledig kan accepteren zoals hij is. Als je ieder moment kan accepteren zoals het zich aandient. Pas dan zal er een einde komen aan het lijden. En pas dan zal je kunnen bemerken dat je situatie veranderd. Je langzaamaan steeds meer een gevoel van stabiel, onafhankelijk geluk mag gaan ervaren.

Eenheid: Pas als er acceptatie is, zal je ook de Eenheid kunnen gaan ervaren. Er is geen jij en de ander meer. Geen jij en de situatie. Er is geen twee.

Leegte of Bewustzijn: Als er geen reden meer is om je met het denken bezig te houden, er geen behoefte meer is om je af te scheiden van de ander, je een mening hoeft te hebben over iets. Als je niets meer hoeft te doen van jezelf. Als je hier gewoon kunt zijn. Dan zal je ontdekken dat onder alle gedachtes, emoties, ervaringen iets diepers verscholen ligt wat je je Ware Zelf zou kunnen noemen. Het is dat wat niet komt en gaat. Dat wat altijd daar aanwezig is. Dat wat je niet kunt benoemen in woorden. Dat wat zich niet laat beschrijven. Stel je voor dat je niets kan horen, niets kan zien, niets kan ruiken, niets kan voelen, niets kan proeven, niets denkt…. Dat wat dan over blijft is Leegte of Bewustzijn. Het ontdekken hiervan en het verschil hiertussen laat ik graag aan jou over.

Dankbaarheid: In de dankbaarheid ligt de verlichting verscholen. Ik ben jullie allen dankbaar dat ik deze groep heb mogen begeleiden.

Tot slot een korte tekst uit het boek Vruchtbare Leegte geschreven door Honghzi, een Chinese zenleraar uit de 11de eeuw;

Een mens die de Weg volgt, houdt er in wezen nergens een vaste verblijfplaats op na. De witte wolken worden geboeid door de solide basis van het groene gebergte.
De heldere maan geniet ervan meegevoerd te worden door het stromende water.
Het wolkendek breekt open, en de berg verschijnt.
De maan rijst, en het water is koel.
In ieder deeltje herfst vindt er een uitgestrekt en grenzeloos proces van onderling doordringen plaats.

Qigong
(03) Aarden: zon komt op, maan gaat onder
(02) Stabiliteit: Qi bal balans
(04) Zachtheid: Lang de grote Trom
(01) Stilte: Wuji
(03) Gewaarzijn: Zhan Zhuang hout
(03) Overgave: Zhan Zhuang metaal
(02) Acceptatie: Zhan Zhuang vuur
(10) Eenheid: Vogel spreidt zijn vleugels
(02) Dankbaarheid: Qi scheppen en Qi verzamelen
Gassho.